28.11.2023.

Održana radionica o fotonaponskim elektranama

U sklopu projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju”, Ivanić Grad je bio domaćin niza edukativnih aktivnosti usmjerenih na promicanje korištenja solarnih elektrana. Zadnji događaj bio je jučerašnje predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” koje je održao stručni tim Zelene energetske zadruge.

Predavanje je obuhvatilo sve ključne informacije potrebne za postavljanje solarnih elektrana na kućanstvima, uključujući troškove ugradnje, administrativne i tehničke korake, način obračuna struje iz solarne elektrane, te posebnosti vezane uz instalacije na višestambenim zgradama. Zelena energetska zadruga, kao vodeća organizacija u području građanske energije u Hrvatskoj, već je provela slična predavanja u više od 30 hrvatskih gradova i kontinuirano pruža podršku građanima i tvrtkama u realizaciji solarnih elektrana.

Tomislav Cuvaj, zamjenik gradonačelnika Ivanić Grada, izjavio je: “Ovaj projekt je izuzetno važan za naš grad. Povezali smo se s Istarskom županijom, gradovima Cres, Čakovec, Poreč, Pula i Zaprešić, te uz podršku Zelene energetske zadruge i naših norveških partnera, usmjereni smo na promicanje korištenja obnovljivih izvora energije. Ukupna investicija projekta iznosi 1,4 milijuna eura, a mi smo osigurali 146 tisuća eura za instalaciju solarnih elektrana na javnim objektima.”

Grad je odabrao devet objekata za instalaciju solarnih panela, uključujući četiri vrtića, Društveni dom u Posavskim Bregima, sportski park Zelenjak, svlačionice i kuglanu, Poduzetnički inkubator, Komunalni centar i Javnu vatrogasnu postrojbu.

Martin Madaras, zadužen za razvojne projekte u gradskoj upravi, je dodao: “Zadnja radionica na ovu temu održana je prije dvije godine i odaziv građana bio je izuzetno pozitivan. Vjerujemo da će i ova radionica biti korak naprijed u ostvarivanju naših ciljeva održivosti.”

Svbior Jančić, koordinator projekta u Zelenoj energetskoj zadruzi, je poručio: “Pozivamo vas da pratite stranice grada Ivanić Grada, Zelene energetske zadruge te da posjetite našu web stranicu ‘nasuncanojstrani.hr’, gdje ćemo uskoro objaviti informacije o sličnim budućim edukacijama, kao i sve potrebne informacije za postavljanje vlastite solarne elektrane.”

Ovaj projekt je još jedan korak prema energetskoj tranziciji i održivom razvoju u Ivanić Gradu, pružajući građanima resurse i znanje potrebno za korištenje solarnih elektrana.

O.Z.