28.10.2023.

Obilježena 32. godišnjica povijesnog preleta hrvatskog pilota Rudolfa Perešina

U Ivanić-Gradu danas je obilježena 32. godišnjica povijesnog preleta hrvatskog pilota Rudolfa Perešina iz vojnog aerodroma u Željavi u Austrijski Klagenfurt.

Gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, posebno je istaknuo važnost ovog trenutka. “Ponosan sam što je Rudi bio naš sugrađanin. Danas obilježavamo njegov herojstvo na novoj lokaciji gdje je postavljena njegova spomen-bista i nova spomen ploča koja opisuje njegov doprinos stvaranju Hrvatske,” rekao je gradonačelnik.

Ovo obilježavanje, 19. po redu, dio je tradicije kojom Grad Ivanić-Grad želi očuvati sjećanje na svog sugrađanina. Perešinov čin nije samo izraz hrabrosti, već i doprinos koji je imao presudnu ulogu u konačnoj pobjedi Hrvatske tijekom Domovinskog rata.- dodao je gradonačelnik..

Povijest nas podsjeća da je 25. listopada 1991. godine, Perešin preletio u Austriju s MIG-21, izazivajući snažnu reakciju kako u Hrvatskoj tako i širom svijeta. Njegove riječi “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” odjeknule su svijetom. Nakon četiri dana vratio se u Hrvatsku te se pridružio HRZ Hrvatske vojske.

Zrakoplov kojim je preletio, neko vrijeme bio je izložen u Klagenfurtu, a kasnije je prebačen u Hrvatsku. Od 2019. godine, avion krasilo je predio ispred zgrade ministarstva obrane RH u Zagrebu.

Nažalost, 1995. godine tijekom vojno-redarstvene akcije “Bljesak”, Perešin je zarobljen i tada mu se gubi svaki trag. Tri godine poslije njegovi posmrtni ostaci napokon su predani njegovoj obitelji. Njegovo ime od 25. ožujka 1998. godine nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Središte za obuku HRZ i PZO “Rudolf Perešin” u vojarni Zemunik.