28.03.2024.

Priopćenje Gradonačelnika o obavijesti u vezi s povećanjem članarina u Karate klubu Mladost i smanjenju sredstava od strane Grada Ivanić-Grada

Kao Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada želim odgovoriti na nedavnu obavijest koja se odnosi na povećanje članarina u Karate klubu Mladost i navodno smanjenje financijske podrške Grada.

Želim istaknuti da su nedavne objave na društvenim mrežama izazvale potrebu za pojašnjenjem neistinitih tvrdnji koje je iznio gospodin Krešimir Golubić, a sve u svrhu vlastite samo promocije i prebacivanja odgovornosti. Naglašavamo da su tvrdnje o smanjenju financijske podrške Grada neutemeljene. Grad Ivanić-Grad dosljedno prati i podržava rad sportskih klubova, što se očituje kroz godišnje planiranje sredstava u gradskom proračunu.

Grad Ivanić-Grad je u 2024. godini osigurao 537.000,00 € za razvoj sporta, što je povećanje od gotovo 5% u odnosu na 2023. godine kada su sredstva iznosila 512.000,00 €, a u planu rebalansa za 2024. je i dodatno povećanje od 15.000,00 € za potrebe podmirenja troškova putovanja na sportska natjecanja.

Ove godine, za redovnu djelatnost sportskih udruga osigurano je 379.000,00 €, od kojih je 141.000,00 € dodijeljeno sportskim klubovima, dok je preostali dio sredstava namijenjen održavanju sportskih objekata i plaćama djelatnika.

Navedena sredstva klubovima ne dodjeljuje gradonačelnik, već se dodjela sredstava sportskim klubovima provodi od strane Gradske zajednice športskih udruga, a temelji se na pravilniku bodovanja koji jednako vrijedi za sve klubove.

Iznosi koji se dodjeljuju klubovima se mijenjaju svake godine na osnovu broja članova, aktivnosti i ukupnih troškova svakog kluba u prethodnoj sezoni, iz čega proizlazi ako je klub imao manje aktivnosti i troškova u odnosu na prethodnu godinu iznos mu se smanjuje u odnosu na druge klubove i obrnuto.

Karate klub Mladost Ivanić-Grad je za ovu godinu u raspodjeli dobio 8.130,40 €, dok za prošlu godinu je imao 8.648,00 €, odnosno dobio je 517,60 € manje. Iznos je manji u odnosu na prethodnu godinu jer je klub u protekloj sezoni imao manje aktivnosti i troškova.

Iz dijela proračuna za sportove od posebnog interesa, prijevoz sportaša i manifestacije ove godine je osigurano 158.000,00 €. Grada Ivanić-Grad je za Karate klub Mladost Ivanić-Grad ove godine iz tog dijela osigurao 4.257,00 € za prvih 6 mjeseci, dok je prošle godine bilo osigurano 4.558,00 €, odnosno 301,00 € manje sukladno aktivnostima kluba.

Što se tiče tvrdnji o prebacivanju krivnje za povećanje članarina na Grad, želimo naglasiti da je takav pristup nekorektan. Gospodin Golubić osobno je obaviješten od strane odbora gradske zajednice o razlozima smanjenja financijskih sredstava, koji proizlaze iz smanjenja aktivnosti kluba, a koje planira i provodi g. Golubić kao predsjednik karate kluba.

Grad Ivanić-Grad ponosno se promovira kao grad sporta te je prepoznat kao primjer u ulaganju u sport. Naša predanost sportu prepoznata je i u nacrtu nove Strategije razvoja sporta Zagrebačke županije, gdje smo istaknuti kao prvi grad po ukupnom izdvajanju za sport po stanovniku u Zagrebačkoj županiji.

Sve navedeno pokazuje našu kontinuiranu podršku sportu i sportskim klubovima u gradu Ivanić-Gradu. Ostajemo otvoreni za daljnju suradnju i dijalog s klubovima kako bismo zajedno osigurali prosperitet i razvoj sportske zajednice u našem gradu.

 

Gradonačelnik

Javor Bojan Leš

PREUZMITE DOKUMENTE: