02.05.2024.

Ivanić-Grad jučer je obilježio 29. godišnjicu akcije “Bljesak”

U Ivanić-Gradu jučer je svečano obilježena 29. godišnjica Vojno-redarstvene akcije “Bljesak”. U sklopu ceremonije, položen je vijenac i zapaljene su svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, njegov zamjenik Tomislav Cuvaj, predsjednik Gradskog vijeća, Željko Pongrac, i ostali članovi Gradskog vijeća.

Na ceremoniji su uz gradsku delegaciju sudjelovali i roditelji poginulih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, specijalne i temeljne policije te političkih stranaka, koji su također položili vijence i zapalili svijeće.

Gradonačelnik Leš je istaknuo značaj prisjećanja na hrabrost i žrtvu branitelja: “Ova godišnjica je prilika da se prisjetimo hrabrosti i žrtve naših branitelja koji su sudjelovali u akciji ‘Bljesak’.

Nakon odavanja počasti u Parku hrvatskih branitelja, izaslanstva su posjetila i spomen bistu Rudolfa Perešina, hrvatskog ratnog pilota poginulog u vojnoj akciji, gdje su odali počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenca.

Dio obilježavanja bilo je i sudjelovanje borbenih aviona Rafale, koji su preletjeli Hrvatsku. Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su svoju prvu zadaću s višenamjenskim borbenim avionima Rafale, prelijećući cjelokupni teritorij Republike Hrvatske, čime su izrazili zahvalnost i poštovanje prema svim sudionicima operacije “Bljesak”, a posebno prema hrvatskim braniteljima koji su poginuli za hrvatsku slobodu i samostalnost.

“Zahvaljujući njihovim žrtvama, danas uživamo plodove njihove borbe u novoj i modernijoj Hrvatskoj”, dodao je Leš, naglašavajući važnost očuvanja uspomene na te dane s pijetetom i ponosom.

Osvrćući se na sadašnjost, gradonačelnik je istaknuo napredak u materijalnim i financijskim uvjetima u državi. “Svake godine, situacija u našoj državi je sve bolja, a životni standard građana se kontinuirano poboljšava.”

Gradonačelnik je završio govor riječima zahvale svima koji su doprinijeli obilježavanju ove važne godišnjice: “Hvala svima koji su danas ovdje s nama i koji čuvaju sjećanje na našu zajedničku povijest.”

Podsjetimo, vojno-redarstvena akcija “Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. godine, kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor, a uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.

Akcija “Bljesak” bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije “Otkos 10” iz prosinca 1991. godine, kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Danas se ovaj događaj smatra jednim od najznačajnijih trenutaka u povijesti moderne Hrvatske.